Skip to main content

Brug Grobbendonk over het Albertkanaal

De brug over het Albertkanaal in Grobbendonk raakte in 2007 zwaar beschadigd toen een vrachtwagen met kraan er tegenaan reed. Ze bleek niet meer in staat de lasten langs de afwaartse kant te dragen. Daardoor moest het verkeer er beurtelings over één rijstrook heen.
In samenspraak met de gemeente Grobbendonk besloot de NV De Scheepvaart de bestaande betonnen brug te vervangen door een stalen bowstring met een overspanning van 108 m. Meteen wordt hier ook een stukje van het Albertkanaal aangepast aan de noden van een Europese hoofdwaterweg: de nieuwe brug, die 15 meter breed is, komt iets meer dan 2 meter hoger te liggen dan de vroegere brug. Door de grote overspanning kan bovendien de lokale vernauwing van het kanaal verdwijnen.
Het brugdek en de bogen werden over het water aangevoerd naar een assemblageterrein en daar volledig afgewerkt. De plaatsing van de nieuwe brug was een technisch hoogstandje en een langdurig preciesiewerk. Tijdens de invaaroperatie werd de brug in haar geheel op de nieuwe landhoofden geplaatst, waarna het betonnen wegdek kon worden afgewerkt.