Skip to main content

Veersteigers Haven Oostende en Nieuwpoort

Op 4 locaties in de haven van Oostende en Nieuwpoort werden ten behoeve van de overtocht met de veerboot, voor voetgangers en fietsers nieuwe aanlegsteigers en toegangsbruggen gebouwd. De gratis overzet vormt een mooi alternatief voor de mobiliteit inzake parkeren en het woon- werkverkeer.
De vlottende veerconstructie bestaat op iedere locatie uit een drijvend ponton dat vastligt met twee spudpalen, en een beweegbare aanloopbrug die meegaat met de getijden. De pontons van 30 m op 10 m en 10 ton wegen, bestaan elk uit 8 compartimenten die afzonderlijk geballast kunnen worden.
De beweegbare aanloopbruggen met een lengte van 41 m en een breedte variërend van 2,7 m tot 3,4 m, liggen langs landzijde op een taatsoplegging en op de pontons, op een roloplegging in gegoten roestvast staal. Het geheel is voorzien van leuningen met kabels in roestvast staal. Later wordt onder de handgreep een ledverlichting geplaatst.
De corrosiebescherming voor deze brug dient te voldoen aan de corrosiebelastingscategorie C5M en Im2. Er werd gebruik gemaakt van een speciaal systeem uit de maritieme wereld in combinatie met opofferanodes.