De stad Brugge besliste om haar indrukwekkende collectie van meer dan 75.000 erfgoedobjecten te bewaren in een voormalige kaarsenfabriek. Hiermee wilde ze haar voorbeeldrol opnemen inzake duurzaam en circulair bouwen door resoluut te kiezen voor de herbestemming van een bestaand industrieel gebouw. De robuuste structuur en de grote ruimtes in het gebouw waren dan ook uitermate geschikt als toekomstig erfgoeddepot.
Om te kunnen voldoen aan de strenge eisen inzake erfgoedbewaring, o.a. op het vlak van klimatisatie, dienden aanpassingen aan het gebouw te worden doorgevoerd. Zo werden de dakplaten vervangen door nieuwe geïsoleerde dakplaten en tegen de buitenzijde van de bestaande gevels werden eveneens stalen sandwichpanelen aangebracht.
Vervolgens werd er over de volledige lengte van het depotgebouw een stalen luifel voorzien. De toevoeging van een lange luifel brengt de menselijke schaal terug in het industriële gebied. De luifel begroet en begeleidt de werknemer en bezoeker naar de juiste plek in het grote depot. Daarnaast fungeert deze ook als zonnewering, overdekte fietsenluifel, buitenberging voor de archeologen en opstelplaats voor technische installaties.